Päästessäni vauhtiin pelin suhteen, aloin suunnitelmallisesti uudistaa bägiäni. Vanha bägi alkoi repeillä liitoksistaan, joten se oli pakko vaihtaa heti. Sitten hankin ensimmäisen uutena ostetun mailani, 52-asteisen wedgen. Seuraavaksi edessä on hybridimailojen hankinta.
Mailojen hankintaan sisältyy aina myös riski. Mitä jos uudella mailalla en onnistukaan yhtä hyvin kuin vanhalla? Käytettyjä varusteita myyvät verkkokaupat ovat täynnä tällaisia tarinoita: Myynnissä on mailoja, joilla on pelattu vain yksi kierros. Kuulostaa melko hintavilta lyönneiltä?
Kuten useimpien golfbägien sisältö, yritysten tietojärjestelmäarkkitehtuuri on yhtä lailla usein muodostunut järjestelmä kerrallaan. Uusia on hankittu samalla, kun liiketoiminnan tarpeet ovat kasvaneet tai muuttuneet. Ja tuskin löytyy kahta yritystä, joissa olisi käytössä täsmälleen samat järjestelmät.
Tietojärjestelmäarkkitehtuurissa on usein myös päällekkäisiä järjestelmiä, joilla voisi hoitaa saman asian hiukan eri tavoin. Väittäisin, että vastaavanlaisia päällekkäisyyksiä löytynee myös monista golfbägeistä.
Ja kuten mailojen vaihtamisessa, harvoin yrityksessäkään uusitaan kaikkia järjestelmiä kerralla. Tähän on useita syitä, mutta isoimpia näistä ovat varmasti kustannukset ja henkilökunnan työkuorma.
Järjestelmäinvestoinnit ovat usein kalliita, työläitä ja pitkäkestoisia. Yrityksen resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. On tehtävä valintoja, mitä järjestelmiä lähdetään vuorollaan kehittämään, hankkimaan tai päivittämään.
Me Efimalla puhumme talouden- tai toiminnanohjausjärjestelmästä digisydämenä, jolla tarkoitamme yrityksen keskiössä sijaitsevaa ydintietojärjestelmää ja toiminnan mahdollistajaa. Tätä täydennetään ympärille rakentuvilla, muilla tarvittavilla liiketoimintasovelluksilla.
Liiketoimintalähtöiset järjestelmäuudistukset onkin syytä aloittaa digisydämestä. Kuten minun piti ensin vaihtaa hajonnut vanha bägi uuteen – jotta voisin kantaa uusia ja vanhoja mailojani ilman häpeää – on yrityksen syytä aloittaa uudistukset olennaisimmasta.
Ympärille rakennettavat liiketoimintasovellukset voidaan toteuttaa usein monella eri tavalla, ja on tärkeää löytää juuri oikea tapa yrityksen eri tarpeisiin.
Tässä yhteydessä suosittelisin tutustumista Power Platformiin nykyaikaisena sovellusalustana, joka mahdollistaa monien tällaisten sovellusten toteuttamisen itse – jopa siten, ettei tarvitse kirjoittaa riviäkään koodia. Kuvittele, jos pystyisit itse valamaan omiin käsiisi parhaiten sopivan rautaseiskan?
Mutta, kuten golfvarusteiden ostamiseen, myös järjestelmähankintaan sisältyy aina riskejä. Nämä ovat kuitenkin taklattavissa:
Harrastuksessani minua auttoi eteenpäin golfvarusteliikkeen ammattimainen myyjä. Meillä Efiman tietojärjestelmäammattilaisilla on puolestaan varmasti tarjota juuri sinun tarpeisiisi sopiva malli.
Mieti siis tarkkaan, miten haluat tietojärjestelmäarkkitehtuurisi kehitystä johtaa. Me Efimalla haluamme auttaa sinut seuraavalle tasolle – ole rohkeasti yhteydessä.
Keskustellaan tästä vaikka golfatessa.
Uppoavatko opit tietojärjestelmäprojekteista paremmin golf-termein kerrottuna? Tutustu Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta -blogisarjan muihin kirjoituksiin:
Tunteet kuuluvat niin viheriölle kuin järjestelmäprojekteihinkin – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 2.
Asiakas ei ole aina oikeassa – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 3.
Projektien pelikentillä harjoitus tekee mestarin – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 4.
Fiilis ratkaisee – Tarinoita golfista ja toiminnanohjauksesta, osa 5.